امروز پنج شنبه  ۱ آذر ۱۴۰۳

۱۴۰۳/۰۸/۱۰- ۱۹:۰۲ - مشاهده: ۸۳

روایت کاظم جلالی، سفیر ج.ا.ایران در روسیه درباره نخستین تجربه حضور رسمی ایران در بریکس

کاظم جلالی، سفیر ج.ا.ایران در روسیه با اشاره به نخستین تجربه حضور رسمی ایران در بریکس ، به تشریح دستاوردهای اجلاس سران بریکس در کازان پرداخته است که در زیر می‌خوانید:

اولین بار بود که ج.ا.ایران در قامت عضو رسمی در اجلاس سران بریکس شرکت کرد. البته در سال 2023 نیز شهید رییسی در اجلاس آفریقای جنوبی شرکت کرد، اما به عنوان اینکه تلاش کنند ما به عضویت بریکس انتخاب شویم. آن زمان ما عضو بریکس نبودیم. این بار دکتر پزشکیان به عنوان عضو رسمی‌بریکس در این اجلاس شرکت کردند. طبعا در جامعه هم دیدم برخی درباره بریکس بزرگنمایی و یا کوچک نمایی می‌کنند. اصل موضوع بریکس این هست که در خصوص ساختار امروز و آینده جهانی باید به یک تصمیم درست رسید. اعضای بریکس کسانی هستند که نسبت به ساختار جهانی نقد دارند، ممکن است کشورهایی مثل ایران، روسیه و چین نقدهایمان به ساختار جهانی خیلی جدی است و قائل هستیم که ساختار باید تغییر پیدا کند، حال آنکه برخی از کشورها قائل به اصلاحات در ساختار هستند و مواضعشان نرم هست، در کل همه به ساختار جهانی اعتراض دارند. اتفاقا سال 2024 سالی بود که به خوبی ناتوانی ساختار جهانی آشکار شد، در ماجرای جنایات رژیم صهیونیستی در داخل غزه، فلسطین و لبنان که امروز گسترش پیدا می‌کند و هیچ کسی نمی‌تواند زمامش را بکشد، اتفاقات در اجلاس سران بریکس در کازان نیز این موضوع مطرح بود.

گروه بریکس اقبال خوبی دارد، در این دوره 34 کشور خواهان عضویت بود که فعلا بریکس تصمیم گرفت، عضو جدیدی را نپذیرد، بلکه برخی کشورها را به عنوان شریک انتخاب کند. 13 کشور در این دوره به عنوان شریک انتخاب کردند که از این دوره شرکای بریکس شدند. بریکس با ممیزات، جی دی پی بالا، جمعیت بالا، انرژی که هم بزرگترین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی هستند، اینها نقش زیادی در آینده جهانی می‌توانند داشته باشند، از طرف دیگر می‌دانید زمانی که ساختار دوقطبی بود و چه زمانیکه تک قطبی شد، خیلی از قواعدی در دنیا نوشته شد که ما در نوشتن آن قواعد سهمی نداشتیم و بعدها ناچار شدیم که عضو آن سازمان و نهادها شویم و آن قواعد را رعایت کنیم، در بریکس می‌توانیم در طراحی و [تدوین] قواعد را به شکل جداگانه و جدید مشارکت داشته باشم. مثالی بزنم مقام معظم رهبری در دیدار با دولت جدید پس از رای اعتماد مجلس به کابینه، نکات مهمی را مطرح کردند. یکی از نکاتی که مطرح کردند این بود که از هم اکنون در زمینه هوش مصنوعی کار کنید، تا به گونه ای نشود که بقیه جلو بیافتند و کارها را پیش ببرند و قواعدی را ترسیم کنند که دیگران مثل ما نوانند وارد شوند. این عبارت قریب به مضمون است و من عین عبارت را در ذهن ندارم. در مورد سایر مسائل همینطور بود و قواعد را دیگران نوشتند. ما در بریکس می‌توانیم اف ای تی اف بریکس، مسائل ضد تروریسم، پیام‌رسان‌های داخلی داشته باشیم و قواعد را خود بریکس تعیین کند. می‌توانیم ارز بریکس داشته باشیم، می دانید که دلار اثرات خسارت باری بر روی اقتصاد سایر کشورها وارد می‌کند، تورم، کسری بودجه، بدهی‌ها و خیلی از مسائل اقتصادی آمریکا به اقتصاد سایر کشورها منتقل می‌شود. اما وقتی سخن از این اهداف می زنیم عده ای تصور می‌کنند به محض اینکه ایده ای مطرح می‌شود، این ایده فردا باید در قامت عملی ظاهر شود. اما تحقق این ایده‌ها سال ها زمان می‌برد، این ایده‌ها سالها پرداخته می‌شود و به جایی می رسد. همین شعار اعتراض بریکس به ساختار جهانی که یک شبه پدید نیامده است؛ [نتیجه] نوع رفتارهایی است که آمریکایی‌ها با  ما، چینی‌ها، روس ها، آفریقای جنوبی و برخی کشورها داشتند و کم کم آنها را به این جمع بندی رساند که باید این گروه را تشکیل و سازماندهی کنند. فکر می‌کنم ایده‌های خیلی بزرگی برای بریکس در راه است و ما به عنوان ایران عضویتمان می‌تواند بسیار فعال باشد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما